Arif Bilgin
Arif Bilgin 1967 yılında Bolu’nun Seben ilçesinde doğdu. 1989’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Meslek hayatına Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda başladı (1990-1993). 1993 yılında Celal Bayar Üniversitesi’ne araştırma görevlisi olarak atandı. “Yüksek lisans” (1994) ve “doktora”sını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Tarihi Bilim Dalı’nda (2000) tamamladı. Doktora tezi “Osmanlı Sarayının İaşesi (1453-1650)” adını taşımaktadır. Chicago Üniversitesi ve London School of Economics’de misafir öğretim üyesi olarak bulundu ve çeşitli araştırmalar yaptı. Osmanlı tarihi üzerine araştırmalarını yürüten Bilgin, iktisat tarihi ile sosyal tarih ve kültür tarihinin değişik alanlarında ve özellikle de mutfak tarihi alanında araştırmalar yapmaktadır. “Osmanlı Saray Mutfağı” (2004), “Osmanlı Taşrasında Bir Maliye Kurumu: Bursa Hassa Harç Eminliği” (2006) ve “Türk Mutfağı” (2008, Özge Samancı ile) yayımlanmış kitapları arasındadır. Konusuyla ilgili birçok bilimsel çalışmada hazırlayan ve editör olarak görev yapan Bilgin, 2003 yılında Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ne yardımcı doçent olarak atandı, aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne doçent olarak geçiş yaptı (2007). 2012’de profesör olan Bilgin, halen aynı bölümde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.