Esra A. Aysun
Esra A. Aysun sanat yönetimi alanında eğitmen, danışman ve yönetici olarak çalışmakta. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ndeki öğrenciliği sırasında İKSV ve Pozitif’in festivallerinde alaylı olarak edindiği deneyimi profesyonel olarak sürdürebilmek için özel sektördeki işletme kariyerinden vazgeçerek yüksek lisansını New York Üniversitesi Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü’nde tamamlamak üzere New York’a taşındı. İstanbul’a dönüşünde bir yandan Roxy, Dot ve Galerist gibi farklı disiplinlerdeki kültür kurumlarında çalıştı bir yandan da sanat yönetimi alanında özel üniversitelerde ders vermeye başladı. 2009-2012 yılları arasında uluslararası kültürel işbirlikleri projeleri sürdüren bir derneğin eş kurucusu ve yürütücüsü oldu. Gösteri sanatları alanında uluslararası bir iletişim ağı olan Brüksel merkezli IETM’de 2009-2012 yılları arasında Danışma Kurulu üyeliği yaptı. 2008-2012 yılları arasında Açık Toplum Enstitüsü’nün Sanat ve Kültür Ağları Programı’nın (Budapeşte) yerel koordinatörlüğünü ve Müzik İleri Araştırma Merkezi’nde (MİAM / İTÜ)’de Müzik İşletmeciliği Bölüm Koordinatörlüğü’nü sürdürdü.
İstanbul 2010 Ajansı bünyesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Yönetimi Birimi (KPY) tarafından gerçekleştirilen “Yerel Yönetimler için Formasyon Programı”nda sanat yönetimi alanında dersler verdi. 2008-2011 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi, Avrupa Kültür Vakfı (ECF), Anadolu Kültür ve Boekman Vakfı tarafından yürütülen “Yerel Kültür Politikaları için Stratejiler” projesinde araştırmacı ve eğitmen olarak yer aldı. “Yeni Dönemde Güncel Sanat Atılımları ve A77 örneği” adlı makalesi 2010’da KPY Kültür Politikaları ve Yönetimi Yıllığı’nda ve “Türkiye’nin Kültürel Filantropistleri; İstanbul Bienali” adlı makalesi 2012’de Hollanda’da On the Entrepreneurial Principles of the Cultural and Creative Industries adlı kitapta yayımlandı. 2011’de Türkiye’de yayımlanan Sivil Toplum Gözüyle Türkiye Kültür Politikası raporuna katkıda bulundu. 2013 Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun Danışma Kurulu’nda yer aldı.
Aysun kariyerine 2012’den beri Masumiyet Müzesi’nin direktörü olarak devam ediyor. DOT Tiyatrosu’nun uluslararası projeler danışmanlığını sürdürüyor. Balkan bölgesindeki kültürel işbirliklerini destekleyen Balkan Ekspres Derneği’nin kurucu üyelerinden. Cimetta Fonu’nun (Paris) ve AICA Türkiye Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği’nin (İstanbul) Yönetim Kurulu Üyeliklerini sürdürüyor. Mimar Sinan Üniversitesi Müzecilik Lisanüstü programında ders vermekte.
YKY’nin Sanat Dünyamız dergisi ile birlikte çıkmakta olan Güncel Durum adlı kitapçığın editörü ve yazarı.