YKY - Yapı Kredi Yayınları
Sepet Ürün bulunmaktadır.
Liste görünümü

Michel Rocard



Michel Rocard
Biyografi

Michel Rocard Eski Fransa Başbakanı. 1930’da, Paris yakınlarındaki Courbevoie’da doğdu. Çocukluk ve ergenlik dönemini Protestan izci hareketi içinde geçirdikten sonra 1949’da Genç Sosyalistler hareketine katıldı. Cezayir’in Fransa’ya karşı yürüttüğü bağımsızlık savaşında Fransa’nın tutumunu şiddetle eleştiren muhalifler arasında yer aldı: 1957’de, 28 yaşındayken maliye müfettişi olarak gittiği Cezayir’de, Fransızların yaklaşık yarısı çocuk olmak üzere bir milyon Cezayirliyi gözaltı kamplarında topladığını rapor ederek büyük bir insanlık dramını gün ışığına çıkardı. 1960’ta muhalif sosyalistler ile komünistleri ve Hıristiyan solu tek çatı altında toplayan ve Yeni Sol fikirlerinin sözcüsü olacak Birleşik Sosyalist Partisi’nin (PSU) kurucuları arasında yer aldı. Sömürgecilik karşıtı bir politika benimseyen bu parti, toplumda ve iş hayatında yalnızca ücretlerin değil, erkin de paylaşılmasının önemini vurgulamış, ayrıca merkeziyetçilik karşıtı bir politika yürüterek –o dönemdeki belli başlı Fransız sol akımların tersine– devletin toplum üzerindeki nüfuzunun azaltılması ve sivil toplumun güçlenmesi için çalışmıştır. Bu parti daha sonra reformcu bir sosyalizmin gelişimine ev sahipliği yapmıştır.

Rocard, Birleşik Sosyalist Partisi’nin bazı üyelerini de yanına alarak 1974’te Mitterrand’ın Sosyalist Partisi’ne katılmış ve fikirlerini, burada savunmayı sürdürmüştür. Rocardisme, ademi merkeziyetçiliğe, milliyetçilik karşıtlığına, piyasa ekonomisine ve “realist” bir ekonomi politiğe dayanır. Bu yaklaşım, 70’li yılların sonuna doğru Fransa’da büyük başarı kazanmıştır.
 Rocard, Mitterrand’ın 1988’deki ikinci Cumhurbaşkanlığı döneminde Başbakan olmuş ve 1991 yılına kadar bu görevi sürdürmüştür. Başbakanlık, kendisine, fikirlerini hayata geçirme imkânı tanımıştır: 1988’de Fransa’ya bağlı Yeni Kaledonya’da bağımsızlık yanlılarıyla karşıtları arasındaki çatışmalar iç savaşa doğru sürüklenirken, taraflara imzalattığı anlaşmayla Yeni Kaledonya’ya kendi kaderini tayin (self-determination) hakkının önünü açmış ve şiddetin sona ermesini sağlamıştır.

Rocard, 1994’te Avrupa Parlamentosu’na seçildikten sonra 1995’teki Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmadı ve vaktinin büyük bölümünü Avrupa Birliği’ne ayırmaya başladı. 2009 yılının ocak ayında Avrupa Parlamentosu’ndaki görevinden ayrılan Rocard, görev süresince çeşitli komisyonlara başkanlık etmiş, özellikle yeni teknolojiler ve lisanslama alanlarında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adaylığı lehinde ve Ortadoğu’da barışın tesisi için yaptığı çalışmalarla adından söz ettirmiştir. 

Yazdığı Kitaplar

Çevirdiği Kitaplar

Yayına Hazırladığı Kitaplar

Editörlüğünü Yaptığı Kitaplar

Fotoğrafladığı Kitaplar

Resimlediği Kitaplar

Uyarladığı Kitaplar